logo bm 1 1   logo baru pknp
soalan2 lazim alamat kami aduan pelanggan petalaman

Latar Belakang / Sejarah

:
latarbelakang pknp 1Mac17 01    

 

 

Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang (PKNP) ditubuhkan pada 27 Disember 1965 melalui Enakmen LKNP Bil. 12/65 (kini dikenali sebagai Enakmen PKNP 1995) dengan tanggungjawab utamanya bagi meningkat, mendorong, memberi kemudahan serta menjalankan usaha-usaha pembangunan ekonomi dan sosial negeri terutamanya di kawasan luar bandar.

 

 

 

Peranan dan aktiviti utama PKNP dan Kumpulan adalah tertumpu kepada sektor-sektor berikut:

Pembangunan Industri

Bahagian Perindustrian memainkan peranan utama menarik Pelaburan Asing Langsung (FDI) dan tempatan (DDI) untuk melabur di Negeri Pahang serta menyediakan kemudahan infrastruktur asas dalam kawasan-kawasan  perindustrian yang dibangunkan oleh PKNP. Selaku One Stop Agency (OSA), PKNP bertanggungjawab memainkan peranan-peranan sepertimana berikut :-

 1. Mewujudkan dan memupuk iklim pelaburan yang menarik bagi pelabur yang berpotensi dan sedia ada.
 2. Menggalakkan pelaburan asing
 3. Memudahkan pemprosesan permohonan pelabur
 4. Menyediakan bantuan teknikal dan khidmat nasihat

Pembangunan Hartanah

Latar Belakang
Pembangunan Hartanah adalah salah satu sektor yang boleh menyumbang kepada pendapatan PKNP melalui pembangunan projek-projek komersil dan sosial yang memenuhi keperluan rakyat.
Objektif
 • Mewujudkan sebuah bandar yang moden, lengkap dengan kemudahan infrastruktur yang berfungsi sebagai pusat pembangunan ekonomi usahawan Bumiputera.
 • Menyediakan perumahan yang tersusun dan lengkap dengan kemudahan infrastruktur mengikut kemampuan pembeli di samping meningkatkan peratus pemilikan Bumiputera ke atas hartanah di Negeri Pahang.
 • Menyediakan peluang perniagaan dan ruang niaga yang lengkap dengan kemudahan infrastruktur di kawasan bandar.
 • Membantu kerajaan melaksanakan dan memantau projek-projek di bawah program pembangunan kerajaan serta melaksanakan projek-projek sosial milik PKNP dan kerajaan di kawasan luar bandar
Fungsi
Mereka bentuk, membangun dan memasarkan hartanah yang melibatkan pembinaan perumahan, pembangunan bandar baru atau bersepadu dalam semua bidang yang berpotensi strategik di seluruh negeri ini seperti berikut :-
Fungsi Projek Pembangunan Hartanah dibahagikan kepada tiga fungsi utama seperti berikut:-
1) Pembangunan Projek Komersial (Perumahan & Kedai )
Projek Komersial terdiri daripada 13,480 unit rumah dan 1,082 unit kedai yang merupakan salah satu bidang yang terbesar diceburi oleh PKNP sejak ditubuhkan sama ada dibangunkan sendiri oleh PKNP atau secara usahasama dengan pemaju-pemaju yang berpotensi.
2) Pembangunan Bandar Baru
Membangunkan 10 Projek Bandar Baru yang melibatkan 2,996 unit kedai, gerai dan rumah yang telah dikenal pasti untuk dijadikan sebagai pusat pentadbiran dangan kemudahan infrastruktur yang lebih lengkap dan bersistematik.
3) Pembangunan Projek Sosial
Pembangunan Projek Sosial adalah sektor yang paling penting dalam pembangunan yang dijalankan oleh PKNP. Ia adalah peranan dan tanggungjawab sejajar dengan objektif PKNP untuk meningkatkan, menggalakkan, memudahkan dan mengusahakan pembangunan ekonomi dan sosial negara ini, terutama di kawasan luar bandar untuk kesejahteraan rakyat.
PKNP juga telah membangunkan 31 Pusat Pertumbuhan Desa yang melibatkan pembinaan sebanyak 391 unit kedai dan gerai yang lebih selesa dan teratur, dengan keutamaan kepada Bumiputera untuk menyewa atau memilikinya pada harga yang berpatutan dan bersesuaian dengan kemampuan tertaluk kepada peruntukan kerajaan sepertimana berikut :- i. Inkubator Bangunan
ii. Lot Pejabat
iii. Rumah Kedai
iv. Gerai

Sektor Pelaburan

Peranan dan Aktiviti Utama

Objektif Pelaburan Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang (PKNP) ialah:

 • Menceburi dalam bidang pelaburan baru yang berdaya maju
 • Menjadi badan amanah Kerajaan Negeri untuk menyelaras di antara pihak swasta dan kerajaan dalam bidang pelaburan.
 • Menyumbang kepada hasil pendapatan tambahan buat PKNP dan juga Kerajaan Negeri.

Bentuk pelaburan Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang (PKNP) merangkumi:

 • Pelaburan Usahasama / Projek
 • Pelaburan Dalam Syarikat Anak
 • Pelaburan Dalam Harta Tanah
 • Pelaburan Terus Dalam Sekuriti Boleh Dagang

Pembangunan Usahawan Bumiputera

Pembangunan usahawan Bumiputera merupakan salah satu dari tanggungjawab utama PKNP sepertimana termaktub dalam enakmen penubuhannya. Sektor ini fokus untuk melahirkan usahawan yang berdaya saing, maju dan kompeten melalui bimbingan, latihan kemahiran, perkongsian pengalaman dan jaringan strategik perniagaan. Melalui sektor ini, PKNP turut menjalankan tanggungjawab dalam program pembudayaan pembangunan keusahawanan yang melibatkan pelajar-pelajar sekolah seluruh negeri Pahang dengan peruntukannya dibiayai sepenuhnya oleh Kementerian Kewangan Malaysia (MOF). PKNP telah membangunkan premis perniagaan mampu milik untuk memastikan usahawan Bumiputera khususnya di kawasan-kawasan luar bandar dapat menjalankan perniagaan dalam keadaan yang kondusif. Untuk melahirkan Usahawan Menengah Bumiputera, PKNP telah mengambil inisiatif dengan menyediakan ruang perniagaan di kompleks-kompleks membeli belah di sekitar bandar Kuantan. Blueprint Program Transformasi Pembangunan Usahawan PKNP telah dirangka supaya aktiviti keusahawanan dilaksanakan menggunakan pendekatan yang lebih fokus dan bersifat holistik yang menjurus untuk melahirkan usahawan yang benar-benar dapat bersaing dalam dunia perniagaan yang global. Di bawah program ini, PKNP telah mengenalpasti perniagaan mengikut fungsi organisasi, merangka program yang bersifat berterusan untuk membimbing usahawan, menggerakkan program pembangunan usahawan secara lebih integrated dan total melibatkan input atau sumber yang ada. PKNP mensasarkan untuk melahirkan seramai 120 usahawan di bawah program ini. 

Hubungi Kami

Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang

Tingkat 16, Kompleks Teruntum,

Jalan Mahkota, 25000 Kuantan,

Pahang Darul Makmur.

ICON TELEFON 02 01 +609 - 5658588  

icon fax 01 +609 - 5130510

icon email 01 webmaster@pknp.gov.my

icon email 01 corporate@pknp.gov.my

 

Jumlah Pelawat

Hari Ini 1141

Semalam 5221

Minggu Ini 6362

Bulan Ini 106340

Keseluruhan 3668769

Kod QR

qr-code

Layari Laman Web
Melalui Telefon Pintar

 

 

Tarikh Kemaskini


Isnin, 24 Jun 2024

Lokasi Kami