logo bm 1 1   logo baru pknp
soalan2 lazim alamat kami aduan pelanggan petalaman

Bahagian Perindustrian

:

A) Bagaimana PKNP boleh membantu pelabur seperti saya?

PKNP melalui ‘One Stop Agency' berperanan mengurus dan menyelaras pemprosesan permohonan pelabur. OSA akan menerima, mengkaji, menimbang serta memperakukan permohonan pihak pelabur setelah memperolehi lessen perkilangan dan lain-lain keperluan daripada Agensi Peringkat Persekutuan. Carta aliran proses permohonan projek dan tapak kawasan industri oleh pihak pelabur boleh lah dirujuk di laman web ini.

B) Adakah saya layak untuk memohon untuk tanah industri?

Sesiapa saja layak memohon. Permohonan boleh dibuat melalui borang atau menulis surat kepada kami mengenai cadangan projek yang hendak di buat.

C) Adakah sesebuah syarikat perlu mempunyai ekuiti Bumiputera jika pelabur asing ingin menubuhkan syarikat dalam kawasan-kawasan perindustrian di Pahang?

Tidak perlu. Sesebuah syarikat dibenarkan milik penuh pelabur asing.

D) Apakah langkah-langkah yang telah dan akan diambil untuk menjadikan Pahang menarik dan berjaya menarik pelaburan asing dan tempatan?

Antara program yang direka yang akan dilaksanakan adalah seperti berikut: -
  1. Penyertaan dalam misi promosi pelaburan dan perdagangan yang dianjurkan oleh Kerajaan Persekutuan mengikut destinasi yang akan ditentukan oleh Kerajaan Negeri
  2. Menganjurkan lawatan kerja dan susulan ke syarikat-syarikat luar Negara yang berpotensi dan menunjukkan minat untuk melabur di Negeri ini. 
  3. Meneruskan perlaksanaan program Hari Mesra Pelabur dan Anugerah Kualiti YAB Menteri Besar yang berupaya meningkatkan hubungan baik diantara Kerajaan Negeri dan pelabur-pelabur yang beroperasi di Negeri ini. 
  4. Meningkatkan kecekapan ‘One Stop Agency' yang melibatkan agensi dan Jabatan Kerajaan berperanan membantu mempercepatkan pelbagai kelulusan lesen dan penyelesaian masalah yang dihadapi oleh pelabur-pelabur baru dan pelabur-pelabur sediaada.

Hubungi Kami

Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang

Tingkat 16, Kompleks Teruntum,

Jalan Mahkota, 25000 Kuantan,

Pahang Darul Makmur.

ICON TELEFON 02 01 +609 - 5658588  

icon fax 01 +609 - 5130510

icon email 01 webmaster@pknp.gov.my

icon email 01 corporate@pknp.gov.my

 

Jumlah Pelawat

Hari Ini 5215

Semalam 4698

Minggu Ini 9913

Bulan Ini 74824

Keseluruhan 3769596

Kod QR

qr-code

Layari Laman Web
Melalui Telefon Pintar

 

 

Tarikh Kemaskini


Selasa, 16 Julai 2024

Lokasi Kami