Untitled Document
    Cetak Laman ini  Bookmark Laman ini             Tukar Latarbelakang   Tukar Latarbelakang   Tukar Latarbelakang   Tukar Latarbelakang   Tukar Latarbelakang       Kecilkan Tulisan Besarkan Tulisan     
Pelaburan | Sejarah / Latarbelakang | Korporat 
Welcome to PKNP
Sejarah / Latar Belakang
Struktur Organisasi
Anak Syarikat
Visi
Misi
Piagam Pelanggan
Pencapaian P/Pelanggan
Ahli Perbadanan
Pengurusan
Pengiktirafan
Welcome to PKNP
ISO
QE/5S
LEAN
PUM
TENUN PAHANG
PENGURUSAN
KEWANGAN
 

Pelaburan Anak Syarikat

Penglibatan PKNP di dalam sektor-sektor ekonomi adalah menerusi anak-anak syarikatnys. Secara keseluruhannya PKNP mempunyai 15 syarikat yang bernaung dibawah Kumpulan PKNP. Dari jumlah tersebut, lapan adalah syarikat anak, 3 syarikat bersekutu dan 4 buah syarikat pelaburan ekuiti. Diantara syarikat-syarikat anak PKNP adalah Pasdec Holdings Berhad, Pascorp Paper Industries Berhad, Astana Golf Resort Sdn Bhd dan Rumpun Timur Sdn Bhd. PKNP juga mempunyai kepentingan didalam syarikat-syarikat yang menjalankan kegiatan perhotelan di negeri Pahang ini sepertii Selesa Health Farm Sdn Bhd, Summerset Resort, Lanjut Golf Resort dan Vistana Hotel Kuantan.

Pasdec Holdings Berhad merupakan syarikat milik PKNP yang tersenarai di Papan Utama Bursa Malaysia. Syarikat yang terlibat didalam sektor hartanah ini telah banyak membangunkan kawasan perumahan di negeri Pahang ini.

Pascorp Paper Industries Berhad terletak di Kawasan Perindustrian Bentong II dan merupakan antara syarikat yang mengeluarkan ”industrial brown papers” yang terbesar di Malaysia.

Kini salah sebuah anak syarikat milik penuh PKNP iaitu Rumpun Timur Sdn Bhd (RTSB) sedang didalam usaha untuk menceburi didalam bidang Agrobiotek. RTSB akan melaksanakan Projek Ladang Agrobiotek Bersepadu Nenasi (PROLAN) iaitu sebuah kawasan pembangunan pengeluaran makanan dan produk kesihatan yang menggunakan aplikasi bioteknologi dan bersifat organik.

Perlombongan

Bagi memastikan sektor perlombongan di Negeri Pahang berkembang dengan sistematik, tersusun dan terancang, PKNP telah dilantik oleh Kerajaan Negeri sebagai agensi perlaksana bagi projek carigali dan perlombongan di negeri Pahang ini. PKNP kini sedang menyediakan sebuah Pelan Pembangunan Sumber Mineral Negeri Pahang 2006-2010 sebagai alternatif kepada penjanaan pendapatan Negeri dan PKNP melalui sektor perlombongan.

Setakat ini, PKNP telah menjalankan usahasama dengan berapa syarikat dari luar Negara dan tempatan bagi menjalankan iaitu:

i.

Lombong Emas di Penjom,Lipis, Sungai Koyan, Lipis dan Bukit Ibam, Rompin,

ii.

Lombong Timah di Batu Talam, Raub dan Sungai Lembing, Kuantan

Disamping itu, PKNP Mineral Industri Sdn. Bhd. iaitu anak syarikat milik penoh PKNP telah berusahasama dengan syarikat tempatan bagi menjalankan perlombongan bijih besi di Sungai Temau, Lipis dan Cini, Pekan.

Projek-projek Baru

PKNP sentiasa mencari projek-projek baru yang boleh diceburi bagi meningkatkan lagi pendapatannya. Bidang–bidang yang dikenalpasti ialah Pertanian, Bioteknologi, Farmasi, Agro Farming, Pengurusan Pertanian Tinggi.

PKNP telahpun memulakan langkah untuk menceburi bidang pertanian. Ladang kelapa sawit PKNP seluas 4770 ekar yang terletak di Mukim Ganchong, Pekan yang mula diusahakan pada tahun 2010 merupakan flagship PKNP didalam industri ini.

Kembali
Untitled Document
Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang
Tingkat 16, Kompleks Teruntum, 25000 Kuantan, Pahang
Tel : 6+09 5658588 Fax : 6+09 5130510
Hakcipta Terpelihara © 2015 Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang
Tarikh Akhir Kemaskini
13-11-2015
Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Peta Laman | Panduan Penggunaan | Hubungi PKNP
Hubungi Webmaster

Penafian : Kerajaan Malaysia dan PKNP tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami
kerana menggunakan maklumat di laman ini.
Paparan Terbaik menggunakan Mozilla Firefox dengan resolusi 1280 x 1024